CMAT MCQ Entrance Model Question Answer [ TU Exam Paper solution ]

CMAT MCQ Question answer Nepal


CMAT(Central Management Admission Test) entrance exam is the national level examination conducted by the Tribhuvan University (Faculty of Management ). Every year CMAT is conducted at the end of Shrawan. But due to the recent pandemic, the schedule has been changed. The CMAT Exam includes the following faculties:

1. Bachelor of Computer Applications (BCA)
2. Bachelor of Business Management (BBM),
3, Bachelor of Business Administration(BBA)
4. Bachelor of Hotel Management(BHM)
5. Building Information Modeling (BIM)


If You are searching for the CMAT Entrance Question with the answer then you are in right place. Here we are providing the most relevant MCQ question for the Entrance Preparation of CMAT Nepal.

Here we have provided the 100 MCQ model Question answer online Solution where you can guess the answer and can check the answer.


CMAT Entrance Preparation Question Answer

 

1. When did you.... on the last stage of your journey?

A. Set to 
B. Set-off
C. Set up
D. Set out

Ans : D. Set Out

 

2. Mrs. Mac Donald is having the old cottage....

A. do for something
B. do without
C. do over
D.do with

Ans D. do with

 

3. It is a 14 hour flights, so it will give me a chance......my reading.?

A. catch up on 
B. catch on
C. catch up with
D.caught out

Ans A. Caught up on 

 

4. I hope you will agree... me on this issue.

A. to
B. on
C. with
D. for

Ans C. with

 

5. Repetition or writing word for word is putting it...

A. Pedantic
B. extempore
C. epilogue
D. verbatin

Ans D. Verbatin

 

6. What is the opposite of "pompous"?

A. humble
B. rough
C. cheap
D. unique

Ans A. humble

 

7. Which one is appropriate synonym of "squalor".

A. miser
B. indolent
C. hinder
D. shabby

Ans A. miser

 

8. Give an exact synonym of "hallowed".

A. mellowed
B. sacred
C. decayed
D. mixed

Ans C. decayed

 

9. The antonym of "cynical" is:

A. rustic
B. friendly
C.
hostile
D. simple

Ans B. friendly

 

10. Killing of one's sister is called....

A. regicide
B. genocide
C. sororicide
D. suicide

Ans C. sororicide

 

11.The bed is not... for two people to sleep in.

A. as wide as
B. wide enough
C. wider enough
D. quite harder

Ans B. wide enough

 

12. You will find the photograph of mine ... page 13

A. at
B. on
C. of
D. with

Ans B. on

 

13.Rita can dance... of all in this class

A. the best
B. better
C. best
D. more better

Ans A. the best

 

14.The tag question of " I am an engineer." is :

A. aren`t I?
B. am not I?
C. don`t I?
D. am not I?

Ans A. aren`t I?

 

15.She can play tennis, but she is ..... at it than her friend.

A. badly 
B. worse
C. more badly
D. worsely

Ans B. worse

 

16. If you teased the dog, it... bite you

A. will
B. would
C. did
D. can

Ans B. would

 

17. The synonym of creek is:

A. pond
B. late
C. rivulet
D. tributary

Ans C. rivulet

 

18. I am looking forward to .... you soon.

A. seeing
B. see
C. be seen
D. seen

Ans A. seeing

 

19. Hurry up and use the fire .... . The house is on fire.

A. extincter
B. extinguisher
C. extinguishing
D. extinguish

Ans B. extinguisher

 

20. A night in the town is full form of

A. tasks
B. green lights
C. fun and entertainment
D. creativity

Ans A. tasks

 

21.I know you are looking .... a job

A. for
B. at
C. with
D. by

Ans A. for

 

22. She was fined...

A. for
B. on
C. in
D. at

Ans A. for

 

23. A government controlled by the rich is:

A. oligarchy
B. aristocracy
C. plutocracy
D. democracy

Ans C. plutocracy

 

24. We must be early .... we won`t get a seat.

A. otherwise
B. yet
C. however
D. but

Ans A. otherwise

 

25. I`m interested in cricket but i`m not very good...it. 

A. in
B. with
C. at
D. about

Ans C. at

 

26. Work like a Trojan.

A. treats
B. works
C. watches
D. sleeps

Ans B. works

 

27.Fits like glove....

A. fits very well
B. loosely fits
C. matches
D. dresses

Ans A. fits very well

 

28.  Time will tell.

A. no time left
B. old fashioned ideas
C. whether decisions or actions in the present were right or not
D. further will show

Ans C. whether decisions or actions in the present were right or not

 

29.She is very good....swimming.

A. at
B. on
C. of
D. for

Ans A. at

 

30. She is so ..... that she easily catches cold.

A. sincere
B. sensitive
C. sensible
D. sober

Ans C. sensible

 

31. Because of the heavy rain they decided to call..... the cricket match.

A. out
B. up
C. off
D. down

Ans A. miser

 

32. Cholera broke ...... in jajarkot ten year ago.

A. out
B. down
C. up
D. into

Ans B. down

 

33. The danger of volcanoes .... not to be taken lightly.

A. must
B. might
C. has
D. have

Ans A. must

 

34. They are as lucky as.....

A. we
B. our
C. ourselves
D. us

Ans A. we

 

35. She is ..... obedient Student.

A. an
B. a
C. the
D. none of the above

Ans A. an

 

 Read the given passage and then choose the best answer to each question that follows.



36. According to passage the question of abortion is,

A. hotly debated
B. ignored
C. unanswered
D. undecided

Ans A. hotly debated

 

37. Which of the following is the same in meaning as the word 'obliterate' used in the passage?

A. wipe out
B. wipe off
C. very literate
D. remove

Ans A. wipe out

 

38. Which of the following is not true about the genetic engineering?

A. Acquired ability to detect disorder in unborn babies.
B. Possibility of abuse.
C. increased tendency to manipulate gene cell.
D. Acquired ability to manipulate gene cells.

Ans A. Acquired ability to detect disorder in unborn babies.

 

39. According to the author of the passage, the present state of knowledge about heredity has made geneticists.

A. reckless
B. optimistic
C. introspective
D. arrogant

Ans B. optimistic

 

40. Which of the following is term regarding the reasons for progress in genetic engineering?

A. Poor countries need genetic information.
B. It has become popular subject.
C. Economically and scientifically advanced countries can provide infrastructure for such research.
D. Human beings are interrelated in hereditary.

Ans C. Economically and scientifically advanced countries can provide infrastructure for such research.

 

 [ Math ]


41. Which one of the following number has a remainder of 4 when it is divided by 6?

A. 8
B. 12
C. 22
D. 29

Ans C. 22

 

42. The sum of the product and quotient of 4 and 4 is......

A. 16
B. 15
C. 8
D. 17

Ans D. 17

 

43.The average of all even number between -4 and 5 is....

A. 1
B. 0.5
C. -1
D. none of the above

Ans D. none of the above

 

44. The sum of five prime number is :

A. 11
B. 18
C. 26
D. 28

Ans D. 28

 

45. If 5 is added to the square of a number, then the result is 14. What is the value of that number?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

Ans A. 3

 

46. If a matrix is of order 5x7, then each column will contain... elements.

A. 5
B. 12
C. 35
D. 7

Ans D. 7

 

47. What is the value of x in series 1,9,25,x,81,121?

A. 100
B. 36
C. 49
D. 64

Ans C. 49

 

48. The slope of the line which equation is 2x-4y=9 is:

A. 2
B. 1/2
C. -1/2
D. 3

Ans B. 1/2

 

49. What is the slope of horizontal line?

A. >1
B. <0
C. 0
D. 1

Ans C. 0

 

50. There are 48 students in a computer class. If number of boys are twice than girls, then how many girls are there?

A. 16
B. 18
C. 32
D. 28

Ans A. 16

 

51. The largest prime factor of 255 is :

A. 45
B. 25
C. 17
D. 5

Ans C. 17

 

52. If x-5 = 2 , then value of x+12 is :

A. 15
B. 17
C. 19
D. 18

Ans C. 19

 

53. If x=4y, what percent of 2x is 2y?

A. 20%
B. 40%
C. 30%
D. 25%

Ans D. 25%

 

54. What is the population doubling time if population growth rate is 2% per annum ?

A. 50 yrs
B. 30 yrs
C. 40 yrs
D. none of these

Ans D. none of these

 

55. The 4m wide carpet is used for carpeting a room of 8m long and 3m wide, then what is the length of carpet?

A. 5m
B. 6m
C. 2m
D. 3m

Ans B. 6m

 

56. A number is divided by 10 gives a reminder 7. If the same number is divided by 5, then what will be the remainder ?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Ans B. 2

 

57. If 6 is subtracted from the cube of a number and the result is 21, then what is the value of that number ?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Ans B. 3

 

58. The total of ages of A and B is 3:5, if B is 8 years elder to A, then what is the age of the A?

A.12 yrs
B. 15 yrs
C. 18 yrs
D. 21 yrs

Ans A.12 yrs

 

59. If 6p+6q=36, then what is the average value of p and q?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Ans B. 3

 

60. The cost of 6 pens is equal to the cost of the 10 pencils. If the cost of 4 pencils is Rs. 120, then what is the cost of 4 pens?

A. 100
B. 200
C. 300
D. 400

Ans B. 200

 

61. If the cost of 7kg sugar is Rs. 210, how much sugar can be purchased for Rs. 330?

A. 11 kg
B. 12 kg
C. 13 kg
D. 14 kg

Ans A. 11 kg

 

62. What is the cardinal number of a vowel set V = {a,e,i,o,u} ?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Ans B. 5

 

63. What is the minimum value of n(PQ) ? When n(U)=100, n(p)=70 and n(Q) = 45 ?

A. 15
B. 55
C. 30
D. 45

Ans D. 45

 

64. The area of 4 walls of square room is 120m². If the height is 5m. then what is the area of its floor?

A. 26
B. 56
C. 25

D. 36

Ans D. 36

 

65. What is the chance to give the birth by a pregnant lady on Tuesday?

A. 3/7
B.  1/7
C.  1
D.  1/2

Ans B.  1/7

 

66. What is the value of (√5 + √5)² ?

A. 20
B. 25
C. 10
D. 60

Ans A. 20

 

67. What is the probability of death?

A. 1
B. 1/2
C. 0
D. ∞


Ans B. 1/2

 

68. If the BACHELOR is written as 12345678, then how will BCA be written?

A. 123
B. 432
C. 147
D. 132

Ans D. 132

 

69. If 5:7=15:X , then what is the value of X?

A. 18
B. 21
C. 24
D. 35

Ans B. 21

 

70. If the 20% discount is given on computer book costing Rs. 300, then what will be the selling price?

A. Rs.240
B. Rs.220
C. Rs.260
D. Rs.250

Ans A. Rs.240

 

71.  What is the half of quarter of 400?

A. 200
B. 100
C. 50
D. 90

Ans C. 50

 

72. Half percent , written as a decimal is,

A. 0.2
B. 0.02
C. 0.005
D. 0.05

Ans C. 0.005

 

73. AB and CD bisect each other at O. If AD= 6cm , BC is :

A. 5.9 cm
B. 6 cm
C. 4.8 cm
D. 7 cm

Ans B. 6 cm

 

74. What is the value of cos²30- Sin²30?

A. 1/4
B. 3/2
C. 1/
3
D. 1/2

Ans D. 1/2

 

75. How many stones each of area 0.16 m square are required for paving a courtyard 5.5m long and 4.8 m wide?

A. 60
B. 100
C. 50
D. 165

Ans D. 165

 

76. The sum of the ages f father and his son is 53 years. Eight years ago the father was eight times as old as his son, the present age of son is,

A. 10 years
B. 20 years
C. 35 years
D. 12 years

Ans D. 12 years

 

77. The system of linear equation will be consistent and independent if they have,

A. exactly one solution
B. more than one solution
C. no solution
D. none of these

Ans A. exactly one solution

 

78. A square matrix A is said to be singular if its determined is equal to,

A. 1
B. 0
C. -1
D. none of these

Ans B. 0

 

79. Ratio of 2km to 600m should be,

A.2:7
B. 2:8
C. 2:3
D. 10:3

Ans D. 10:3

 

80. Linear equation is also known as.

A. simultaneous equation
B. second degree equation
C. first degree equation
D. zero degree equation

Ans A. simultaneous equation


81. A polygon having 10 sides is called,

A. decagon
B. heptagon
C. quadrilateral
D.hexagon

Ans A. decagon

 

82. Two straight lines in sample plane which never meet are called

A. angles
B. transversal lines
C. vertex
D. parallel lines

Ans D. parallel lines

 

83. If A, G,H are arithmetic, geometric and harmonic means between a and b,

A. in G.P
B. in A.P
C. in real number
D. None of above

Ans D.None of above

 

84. The Commission of Rs. 5,600 at the rate of 3.5% is:

A. Rs.196
B. Rs.440
C. Rs.360
D. Rs.1,000

Ans A. Rs.196

 

85. The discount percent of marked price is Rs. 5,800 and discount amount is Rs.696 then the discount percent is ,

A. 12%
B. 20%
C. 5%
D. 38%

Ans A. 12%

 

86. What is the tax rate if the original price is Rs. 2,000 and selling price price is Rs. 2,400?

A. 20%
B. 17.39%
C. 35%    
D. 10%

Ans A. 20%

 

87. The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4347. The period (in year) is :

A. 2
B. 3
C. 4
D. 8

Ans A. 2

 

88. If a man were to sell his chair Rs. 720, he would lose 25% to gain 25%. He would sell it for:

A. Rs. 1,200
B. Rs. 1,000
C. Rs. 960
D. Rs. 900

Ans A. Rs. 1,200

 

89. Find the percentage gain or loss when the dot pens bought for Rs. 96 per dozen were sold at the rate of 10 Rs.90?

A. 13%
B. 20%
C. 4%
D. 12.5%

Ans D. 12.5%

 

90. Ram Purchased a table in Rs.1,260 and due to some damage on its top, she had to sell it for Rs.1,197 , then calculate the loss percentage?

A. 18%
B. 19%
C. 10%
D. 5%

Ans D. 5%

 

 [General Knowledge - 10*1=10]

91. The famous Muktinath Temple is situated in,

A. Tanahun
B. Makwanpur
C. Mustang
D. Gorkha

Ans C. Mustang

 

92. What day was yesterday if Monday is two days?

A. Wednesday
B. Thrusday
C. Friday
D. Saturday

Ans C. Friday

 

93. Which one of the following is not a part of the internet?

A. WWW
B. E-mail
C. CDROM
D. HTTP

Ans C. CDROM

 

94. How many bits equal to one byte?

A. 4
B. 16
C. 8
D. 32

Ans C. 8

 

95. Kusti is played on:

A. Ground
B. court
C. Ring
D. Akhada

Ans D. Akhada

 

96. Which of the following field is not awarded by Nobel prize?

A. Computer science
B. Physics
C. Economics
D. Literature

Ans A. Computer science

 

97. Which one of the following is the database program?

A. MySQL
B. MS-Excel
C. MS-Word
D. MS-Outlook

Ans A. MySQL

 

98. When did the New constitute of Nepal "Nepal ko sambidhan" was released?

A. 2072 Ashoj 4
B. 2072 Ashoj 3
C. 2073 Ashoj 3
D. 2072 Ashoj 5

Ans B. 2072 Ashoj 3

 

99. Which is the scientific name of human?

A. Rana Trigrina
B. Homosepian
C. Felis catus
D. Rattus

Ans B. Homosepian

 

100. Who is the writer of the Nepali Novel " Basain"?

A. Lil Bahadur Kshetri
B. Ramlal joshi
C. Gopal Prasad Rimal
D. Lokendra Bahadur Chand

Ans A. Lil Bahadur Kshetri

 

If you have any queries related to CMAT Entrance Exam then you can comment down below.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post